01 02 03 18 24 25 26

joi, 27 decembrie 2012

Cozonac cu aluat oparit





 De ce cu aluat oparit?Pentru ca ajuta la mentinerea prospetimii,un timp mai lung.








Ingrediente pentru 4 cozonaci,in tavi normale si unul mai micut:

-2 kg de faina de buna calitate
-250 ml  ulei
-200 g unt sau margarina
-10 oua +2 pentru uns
-60 g drojdie proaspata
-1,300 ml lapte
-600 g zahar +5 linguri(pentru spuma de albus)
-1 esente de rom
-1 o esenta de vanilie
-coaja rasa de la o lamaie si o portocala
-1 kg de miez de nuca macinat
-2 linguri de cacao
-2 lingurite de sare,rase








Intr-un bol mai incapator se cerne faina.Intr-un vas punem 600 ml lapte si il punem la fiert.Cand a dat in clocot,tragem vasul de pe foc si adaugam 200 g faina,in bloc.Amestecam energic,sa se incorporeze toata faina si lasam sa se racoreasca.








Cat timp aluatul se racoreste,(il vom lasa pana cand v-a ajunge la temperatura mainii)desfacem drojdia cu o lingura de zahar.





apoi o adaugam peste aluatul oparit,(ajuns la temperatura mainii).Amestecam bine.Acoperim cu o folie alimentara si il vom lasa la crescut,la loc cald,pana isi dubleaza volumul.







In acest timp,vom separa ouale.





Galbenusurile le vom amesteca cu zaharul,esenta de vanilie,coaja rasa de lamaie si portocala.Le mixam pana aproape zaharul s-a topit,apoi adaugam si restul de lapte,fiert si racorit.Lasam la o parte.









Acum daca maiaua a crescut,o vom adauga peste faina cernuta amestecata cu cele doua lingurite de sare.Amestecam si adugam amestecul de galbenusuri.













Amestecam iarasi si vom adauga untul sau margarina topita.Din momentul acesta il vom lua la framantat,adaugand cate putin ulei,cald,pana cand il vom termina pe tot.Framantam cam 30 de min.Aluatul trebule sa fie,elastic,sa nu se mai lipeasca de maini sau de masa de lucru.Il punem apoi intr-un vas incapator,il acoperim cu folie alimentara si peste un prosop curat.Il lasam la loc cald cam o ora.




Cat aluatul este la crescut,vom bate spuma albusurile cu 5 linguri de zahar si esenta de rom.




Miezul de nuca,amestecat cu 2 linguri de cacao,il vom incorpora in albusurile batute.











Dupa ce aluatul a crescut,ne apucam de lucru.Eu am cantarit.Fiecare cozonac este facut din 2 rulouri.Pentru un rulou am folosit 400 g coca.Asadar la un cozonac am folosit 800 g de coca.







Pe masa de lucru,unsa cu putin ulei am pus o bucata de aluat.Am intins-o intr-o foaie groasa,iar peste am pus un strat din amestecul de albus cu miez de nuca.Am rulat si am lasat la o parte.




Apoi am mai facut un rulou,dupa care  le-am impletit in doua.




Am pus impletitura  in tava unsa cu unt si am lasat cam 30 de min.la crescut.Intr-un bol am batut 2 oua cu o lingura de zahar.Dupa ce cozonacii au crescut,i-am uns cu ou batut si am pus la cuptorul de dinainte incins,la foc mediu,cam 45 de min.




Cand s-au rumenit frumos,facem proba cu scobitoarea si daca iese curata,cozonacul este copt.




Dupa ce l-am scos din cuptor,cat sant fierbinti,ii ungem iarasi cu ou batut si presaram cu zahar tos.




Lasam la racit pe un gratar.




Sant moi,pufosi si deliciosi!