Ingrediente pentru blat:
-6 oua mari
-200 g zahar tos
-8 linguri de faina
-20 g cacao
-2 linguri de esenta de rom/coniac
-un praf de sare
Ingrediente pentru crema:
-3 galbenusuri
-150 g zahar pudra
-250 g unt
-3 linguri de cacao
-100 g ciocolata menaj
-2 linguri de coniac /whisky
Ingrediente pentru sirop:
-500 ml apa
-4 linguri de cafea expreso
-6 linguri de zahar
-4 linguri de coniac/whisky
Pentru decor:
-mix de fructe de padure
-menta proaspata
Mod de lucru:
Mai intai vom pregati siropul,pentru a avea timp sa se raceasca.Intr-o cratita vom pune apa si zaharul la fiert.Fierbem cam 10 min. la foc domol.
Dupa acest timp,vom opri focul si vom adauga cafeaua si coniacul sau whisky.
Lasam la racit si ne vom ocupa de blat.Intr-un bol vom bate spuma tare albusurile de la cele 6 oua,impreuna cu zaharul si praful de sare.
Cand spuma s-a intarit,adaugam esenta de rom si vom mai mixa de cateva ori.
Adaugam apoi galbenusurile,mixand cu grija,la viteza mica,doar de cateva ori,pentru a nu se lasa prea tare spuma.
Adaugam apoi faina amestecata,in prealabil cu cacao.
Amestecam usor si compozitia obtinuta vom pune-o intr-o tava de 20/30 cm.unsa cu unt si tapetata cu faina sau cu hartie de copt.Punem la cuptorul de dinainte incins,la foc mediu cam 25-30 de min.Dupa acest timp vom face testul cu scobitoarea,daca iese curata,blatul este gata.
Adaugam apoi cacao,mixand cu grija,fiind praf,se imprastie cu usurinta.
Apoi vom adauga galbenusurile,cate unul,mixand bine dupa fiecare(galbenusurile ar fi trebuit sa le adaug inainte de a pune cacao,dar am uitat si le-am adaugat dupa.....nu a afectat cu absolut nimic,crema!)
Cat mixam noi crema,punem ciocolata la topt pe baie de abur.
Cand s-a topit,o lasam sa se raceasca si apoi o adaugam la crema de unt.
Mixam bine si o lasam la o parte.
Montarea prajiturii:
Blatul racit il vom taia in trei.
Pe un platou,vom pune prima foaie si o insiropam cu siropul rece.
Peste, vom pune o parte din crema(impartim crema in trei parti).Peste crema,vom pune a doua foaie pe care o insiropam bine si vom pune a doua parte din crema.
Peste crema,vom pune ultima foaie si restul de crema.
Cu un cutit mai lat vom netezi crema si vom decora cu fructe de padure(proaspete sau congelate,merg foarte bine ambele) si menta proaspata.
A iesit o prajituraaa....plina de ciocolata si fructe....cu o aroma puternica de cafea si whisky...pentru oameni mari......
....poza din naturaaa....am facut o pasiune din a fotografia cate ceva cu care sa incant ochii privitorilor......
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu