01 02 26

miercuri, 11 iunie 2014

Tartelete cu aspic de caise





O reteta dupa cartea "Delicii in bucatarie",am toata colectia castigata la un concurs.Niste carti foarte utile si foarte dragi mie!


Ingrediente:
pentru baza tarteletelor:
-300 g biscuiti cu cacao
-5 linguri de miere
-8-10 linguri de apa

pentru aspic:
-8 caise
-200 ml suc proaspat de mere
-2 linguri cu varf cu zahar
-o lingura cu gelatina granule

pentru decor:
-capsuni si frunze de menta


Mod de lucru:
Intr-o craticioara punem sucul de mere si zaharul.Punem pe foc mic si lasam pana se topeste zaharul.In acest timp punem gelatina sa se rehidrateze.Cand zaharul s-a topit,din sucul de mere,oprim focul si adaugam gelatina.Amestecam bine pana se dizolva.Lasam la o parte.
Caisele,spalate si curatate de samburi,le punem in blender si le facem piure.


Peste piureul de caise,vom turna siropul de mere cu gelatina.Amestecam si totul,turnam intr-o tava cu diametrul de 28/20 cm.(eu,prima data am pus intr-o tava mai mare,dar am vrut sa fie aspicul mai inalt si am schimbat in tava mai mica,de 28/20,cum ziceam).
Dam tava la frigider pana cand aspicul se va intari.


In acest timp,pregatim baza pentru tartelete.Biscuitii ii zdrobim,nu foarte marunt,ii punem intr-un vas si peste ei vom turna mierea diluata cu apa.(daca biscuitii nu se vor muia bine,ca la salamul de biscuiti,mai adaugam putina apa).


Amestecul de biscuiti,il punem pe masa de lucru,il intindem intr-o foaie,groasa cam de 1 cm.si il vom decupa cu diferite forme.



Formele decupate,le punem pe un platou.Dupa ce aspicul s-a intarit,il vom decupa cu aceleasi forme cu care am decupat biscuitii.


Peste formele de biscuiti,le vom aseza pe cele din aspic.Vom decora cu cate o capsuna mai mica si cite o frunza de menta.Dam la rece pana la servire.

Sugestie:
Ca sa nu vi se para asa migalos,puteti proceda in felul urmator:
Cu amestecul de biscuiti sfarmati,vom captusi o tava.Stratul de biscuiti sa fie tot de un cm.Peste biscuiti vom turna piureul de caise.Dam la rece sa se intareasca si apoi putem taia,cu cutitul,patratele.Este o varianta mult mai comoda.Se poate folosi orce fruct de sezon.



 Pregatire aprox. 20 min.
preparare aprox.10 min.

joi, 5 iunie 2014

Minitarte cu curd de capsuni







Ingrediente:
Am folosit 500 g aluat.Am facut 6 minitarte si de restul,cateva rasucite cu parmezan.
-500 g aluat,am folosit aluatul de la minitarte vesele
-250 g curd de capsuni,
-100 g fructe de padure pentru decor


Mod de lucru:

Dupa ce am pregatit aluatul,asa cum am aratat la minitarte vesele,il intindem intr-o foaie mai subtire(va creste la copt).Formele de minitarte,le infainam,fara sa le mai dam cu grasime si le captusim cu aluat.




Ca aluatul sa nu creasca prea mult la copt,dupa ce am imbracat formele,am pus cate o foaie de aluminiu,pe fiecare minitarta,iar peste am pus niste spartura de orez,pe care il folosesc,la asa ceva.


Am dat formele la cuptorul de dinainte incins,la foc mediu,10 min.Dupa 10 min.,le-am scos,am indepartat orezul si am dat iarasi la cuptor pentru inca 10 min.
Din restul de aluat am facut cateva rasucite cu parmezan.



Am lasat apoi sa se raceasca si am umplut minitartele cu, curd de capsuni.Le-am decorat cu frunze de menta si fructe de padure.
Sant delicioase si parfumate!
Timp de pregatire aprox:20 min.
Timp de coacere 20 min.




miercuri, 4 iunie 2014

Curd de capsuni







Ingrediente:

-500 g capsuni
-100 g zahar
-60 g unt
-3 galbenusuri(le-am avut la congelator,de la alt preparat)


Mod de lucru:
Capsunii se curata de codite,se spala sub jet de apa,se pun in blender si se fac piure.In craticioara in care vom pregati curdul,vom mixa galbenusurile cu zaharul,pana cand devin albicioase.


Peste ele,vom adauga piureul de capsuni si amestecam bine.



Trecem craticioara pe foc mic.Amestecam continu,pana cand crema se va ingrosa(cam 10 min.).Ca sa ne dam seama,cand este gata facem proba cu dosul la lingura.Muiem lingura in crema si pe dosul ei,vom trage o dara cu degetul,daca dara ramane,crema este gata.



Oprim apoi focul si vom incorpora untul,putin,cate putin,amestecand intruna,pana cand il vom termina pe tot.


Lasam crema sa se raceasca si apoi o vam pune intr-un vas si putem tine la frigider,pana cand avem nevoie de ea.
Cu crema asta delicioasa si parfumata,am umplut mini tarte.Reteta in curand.
Timp de pregatire aprox.10 min.
Timp de preparare aprox.10 min.




duminică, 1 iunie 2014

Suji halva





Un dulce oriental.
Ingrediente:
-250 g gris fin
-60 g unt
-50 g mix de miez de nuca,migdale si fistic
-3 linguri stafide aurii
-1/3 de lingurita de cardamom
Pentru sirop:
-750 ml apa
-150 g zahar


Mod de lucru:
Intr-o tigaie,antiaderenta,se pune grisul si se pune la foc mediu.Lasam grisul pe foc,amestecand continuu,pana cand capata culoarea aurie.



Scoatem apoi grisul din tigaie si punem untul.Cand s-a topit,adaugam stafidele si miezul de nuca.


Calim 2 min. si adaugam grisul.Mai gatim 3 min.amestecand continuu si apoi oprim focul.


Transferam totul intr-un castron si lasam la o parte.


Intr-un ibric,punem apa si zaharul.Punem pe foc si fierbem 5 min.de cand a dat in clocot.Oprim focul si turnam siropul peste amestecul de gris,din castron.


Amestecam usor cu o lingura,pana cand grisul a absorbit tot lichidul.


Tot amestecul il punem apoi in forme individuale si servim presarat cu migdale si fistic,maruntit.



Ideea,din revista Unica.
Timp de preparare aprox. 40 min.
Timp de gatire aprox. 20 min
Gata in aprox.1 ora