01 02 26

luni, 26 octombrie 2015

Nusseckchen-prajitura vieneza







O prajitura,bogata si satioasa....minunata alaturi de o cana de ceai sau cafea!Ideea de aici.


Ingrediente pentru blat:(pentru o tava de 25/18 cm)
-150 g faina
-60 g zahar
-60 g unt
-un plic de praf de copt
-un ou
-coaja rasa de la o lamaie
Ingrediente pentru crema:
-100 g miez de nuca
-100 g fistic nesarat
-100 g stafide
-100 g unt
-100 g zahar
-2 linguri de dulceata de zmeura sau caise
-2 linguri de apa
Ingrediente pentru glazura:
-100 g ciocolata
-6 linguri de smantana lichida






Mod de lucru:
Mai intai se pregateste crema;intr-o cratita se pune apa,untul,zaharul si coaja rasa de lamaie.Se pune cratita pe foc sa se topeasca untul.Cand s-a topit,amestecam si oprim focul.





Adaugam apoi miezul de nuca,fisticul si stafidele,toate taiate marunt,la cutit.Amestecam bine si lasam la o parte.






Pregatim blatul:Intr-un vas,batem oul cu zaharul pana devine o crema.Adaugam apoi untul moale si mixam bine.


Punem apoi faina amestecata cu praful de copt.Vom amesteca cu o spatula,pentru ca va iesi o coca mai tare,nu va curge.



Dupa ce am amestecat bine coca, o punem intr-o tava de 25/18 cm,tapetata cu hartie de copt si nivelam


Peste blat,vom pune dulceata de zmeura,pe care,o vom intinde pe toata suprafata.Peste dulceata,punem amestecul de nuci,stafide si fistic.Nivelam si dam la cuptorul de dinainte incins,la foc mediu,cam 30 min.Sau pana cand,crema de deasupra s-a rumentit frumos.


....si gata scoasa de la cuptor...


Cand prajitura s-a racit,punem deasupra glazura de ciocolata,pe care am pregatit-o astfel:Am topit ciocolata si peste am adaugat smantana incalzita.Am amestecat bine si apoi am turnat-o peste prajitura.











Lasam sa se intareasca glazura si apoi portionam.

...coltul din natura....vedere spre Tampa....




luni, 19 octombrie 2015

Zacusca de ghebe













Ingrediente:
-7 kg ghebe,curatate,spalate si oparite.
-5 kg de ardei capia,copti si curatati de cotoare,pielite si seminte.
-2 kg de ceapa
-un borcan de 800 g de pasta de tomate
-un litru de ulei
-sare,dupa gust,foi de dafin si piper boabe.





Mod de lucru:
Intr-o cratita incapatoare (a mea are 15 kg.)punem uleiul.Punem cratita pe foc si cand s-a incins uleiul,punem ceapa,curatata si taiata marunt.





Lasam ceapa sa se caleasca,la foc domol,pana devine translucida.Apoi adaugam ardeii capia dati prin masina de tocat(cu sita rara)si ghebele,tot la fel,date prin masina de tocat.







Amestecam usor,pana se omogenizeaza compozitia,fixam focul la flacara mijlocie si lasam sa fiarba.Cand incepe sa iasa zeama la suprafata,adaugam pasta de tomate,sarea(la cantitatea,pe care am avut-o,am pus 2 linguri  sare mare),am pus apoi cam 2 linguri de piper boabe si 10 foi de dafin.
Am amestecat bine si am lasat sa fiarba,avand grija sa amestec,cat de des am putut,pentru a nu se prinde,si am fiert-o,pana cand a iesit uleiul la suprafata.









Dupa ce a fiert,asa fierbinte,cum este,o punem in borcane curate,capsam si punem la pat de paturi,invelite foarte bine.A trea zi cand le vom dezveli,borcanele tot calde vor fi.Se sterilizeaza foarte bine!
Asezam apoi borcanele in camara si iarna poate veni!


Coltul din natura....pe balconul meu....un ardei in forma de lalea!


luni, 11 mai 2015

Rulada din piept de pui




Ingrediente:
-un piept de pui(aprox.500gr)
-3-4 ardei capia copti
-4 linguri de spanac(gatit)
-o omleta din 2 oua.


Mod de lucru:
Pieptul de pui,il desfacem in doua,apoi,fiecare parte o batem cu un ciocan de snitele,cat de subtire se poate.


Pe bucata de piept,batuta,vom pune ardeiul copt si ales de seminte.Peste ardei,vom pune jumatate din omleta,iar peste omleta,2 linguri de spanac.


Acum,vom rula,usor,cat de strans putem.Asa vom proceda si cu a doua bucata din pieptul de pui.


Rulourile obtinute le vom impacheta strans,in folie de aluminiu,apoi le vom pune intr-o tava mai mica in care adaugam apa,cat sa cuprinda rulourile pe jumatate.



Dam tava la cuptorul de dinainte incins,la foc mediu,cam 45 min.Cand sant gata,lasam sa se raceasca si portionam.



 O gustare minunatata si usor de pregatit!

....dupa ploaie,un frumos curcubeu....










joi, 7 mai 2015

Prajitura in foi cu suc de rosii si gem din fructe de padure





Ingrediente pentru foi:
-16 linguri de suc de rosii
-16 linguri de zahar
-16 linguri de ulei
-2 lingurite cu varf de bicarbonat de sodiu
-faina,cat sa iasa un aluat vartos,usor de modelat.


Foile,mod de lucru:
Intr-un bol,amestecam zaharul,uleiul si sucul de rosii.Amestecam bine si vom adauga faina amestecata cu bicarbonatul.La inceput,vam amesteca aluatul cu o spatula,va fi un aluat lipicios.Adaugam pe parcurs faina,cum am spus,sa iasa un aluat vartos,usor de modelat.




Pe masa de lucru,presarata cu faina,punem aluatul si il impartim in patru parti egale.


Pe fundul unei tavi de 37/25 cm(cantitatile din reteta,atat pentru foi cat si pentru crema,sant perfecte,pentru aceasta marime de tava)presaram faina si intindem prima foaie.






Punem tava la cuptorul de dinainte incins,la foc mijlociu si coacem,cam 10 min.Pe masura ce coacem foile,le suprapunem si le lasam asa pana cand se racesc.Dupa ce se racesc,foile se vor intari,dar nu trebuie sa ne ingrijoram,pentru ca se vor inmuia foarte bine cand le vom umple cu crema.


Crema:
-1 litru de lapte
-12 linguri de gris
-200 g unt
-350 g zahar
In plus,250 g de gem de fructe de padure.


Mod de lucru:
Intr-un vas punem la fiert laptele cu zaharul.Cand a dat in clocot,punem grisul,in ploaie,amestecand mereu,sa nu faca cocoloase.Lasam sa fiarba 10 min. si oprom focul.


Lasam crema sa se raceasca,pana cand ajunge la temperatura mainii noastre.Din acest moment,adaugam cate un pic de unt,la temperatura camerei si  mixam bine pana cand terminam de incorporat tot untul.


Montarea prajiturii:
Pe un tocator de lemn,sau intr-o tava,asezam prima foaie.Peste, vom pune jumatate din crema cu gris.


Intindem crema pe toata suprafata foii si punem a doua foaie,peste care vom pune gem de fructe de padure.


Peste gem punem a treea foaie,peste care vom pune restul de crema.Acoperim cu ultima foaie si apasam usor pe toata suprafata ei.Lasam apoi prajitura pana adoua zi cand foile sau  inmuiat bine.


A doua zi,pudram prajitura cu zahar fin cu aroma de vanilie si portionam.
Este o prajitura excelenta!Seamana perfect cu prajitura Claudia,din comert.


.....si cateva gingase flori....dupa ploaie....