Ideea acestor minunate placinte(pateuri),am preluat-o de la Laura Laurentiu,pentru care-i multumesc!La reteta Laurei,eu am adus mici modificari;in loc de lapte am folosit iaurt si ca umplutura am folosit dovleac cu nuca si scortisoara.....dar indiferent de umplutura,sant minunate!Este un preparat din bucatariea turceasca.
Ingrediente pentru aluat:
-550g faina alba
-260 ml iaurt
-20 g drojdie
-100 ml ulei de masline
-100g unt
-o lingura de zahar
-un ou
-un varf de lingurita de sare
Mod de lucru:
Intr-un bol,se freaca drojdia cu zaharul.Peste,se adauga ingredientele lighide;oul batut cu furculita,uleiul si iaurtul.
Se amesteca bine.
Se adauga apoi treptat faina cu sarea si se amesteca cu o spatula.
Dupa ce am incorporat faina,rasturnam aluatul pe blatul de lucru si framantam cu mana pana rezulta un aluat omogen,neted si elastic.
Punem aluatul obtinut in bol,acoperim cu o folie alimentara si lasam la cald,in bucatarie,pana creste.Dupa ce a crescut,impartim aluatul in 6 bucati aproximativ egale(ale mele au avut in jur de 72g fiecare).
Acoperim apoi sferile de aluat cu o folie si mai lasam la crescut cam 30 min.
Cat timp creste aluatul am pregatit umplutura din:
-300g piure de dovleac in care am adaugat 2 linguri de zahar,100g nuca prajita si taiata marunt si o lingurita de scortisoara.
Am amestecat bine si am lasat la o parte.
Dupa ce aluatul a crescut iarasi,luam cate o sfera,o punem pe masa unsa cu putin ulei si intindem intr-o foaie mai subtire.Toata suprafata foii,o ungem cu un strat de unt,moale.
Luam si a doua sfera de aluat,o intindem intr-o foaie,la fel ca si pe prima si o punem peste prima foaie unsa cu unt.Ungem apoi si pe cea dea doua foaie cu unt si o intindem pe a treia.O punem peste cele doua si ungem iarasi cu unt.
Acum o sa pliem cele trei foi,ca la aluatul foietaj.Aducem partea de la perete,pana la jumatate.Partea de la margine o suprapunem peste cea de la perete.Va rezulta o bagheta mai lata.
Apoi vom plia capetele.Vom plia capatul din dreapta,pana la jumatate si capatul din stanga,il vom aduce peste capatul din dreapta.
La fel vom proceda si cu celelalte trei sfere de aluat ramase.Intoarcem pachetelul de aluat cu imbinarea pe masa,invelim in folie alimentara si dam la frigider pentru 30 min.Dupa timpul de racire,scoatem primul pachetel de aluat si il punem pe masa de lucru unsa cu un pic de ulei,cu imbinarea in jos.
Am intins aluatul intr-o foaie cu o lungime de 48 cm si o latime de 34cm.
Apoi am taiat fasii late de 3 cm.Apoi fasiile le-am taiat in jumatate.Am luat prima fasie de aluat si am rulat-o obtinand un rulou.
Am luat cate un rulou si cu degetele,am impins baza,creeind o adancitura in care am pus o lingurita de umplutura cu dovleac.Am tras usor de marginele aluatului si am acoperit umplutura.
La inceput o sa fie mai greu,pana prindeti miscarea...ca apoi nu mai este asa de greu.Dupa ce le-am impachetat pe toate,le-am pus intr-o tava usor infainata(sau cu hartie de copt),le-am uns cu ou batut si am dat la cuptorul de dinainte incins,cu focul un pic peste mediu,cam 20 min,pana se rumenesc frumos.
....si gata scoase din cuptor....
Sant incantata de rezultat!Sant crocante si pufoase,se pot umple cu orice umplutura dorim,dulci,sarate.....