01 02 03 18 24 25 26

luni, 19 octombrie 2015

Zacusca de ghebe













Ingrediente:
-7 kg ghebe,curatate,spalate si oparite.
-5 kg de ardei capia,copti si curatati de cotoare,pielite si seminte.
-2 kg de ceapa
-un borcan de 800 g de pasta de tomate
-un litru de ulei
-sare,dupa gust,foi de dafin si piper boabe.





Mod de lucru:
Intr-o cratita incapatoare (a mea are 15 kg.)punem uleiul.Punem cratita pe foc si cand s-a incins uleiul,punem ceapa,curatata si taiata marunt.





Lasam ceapa sa se caleasca,la foc domol,pana devine translucida.Apoi adaugam ardeii capia dati prin masina de tocat(cu sita rara)si ghebele,tot la fel,date prin masina de tocat.







Amestecam usor,pana se omogenizeaza compozitia,fixam focul la flacara mijlocie si lasam sa fiarba.Cand incepe sa iasa zeama la suprafata,adaugam pasta de tomate,sarea(la cantitatea,pe care am avut-o,am pus 2 linguri  sare mare),am pus apoi cam 2 linguri de piper boabe si 10 foi de dafin.
Am amestecat bine si am lasat sa fiarba,avand grija sa amestec,cat de des am putut,pentru a nu se prinde,si am fiert-o,pana cand a iesit uleiul la suprafata.









Dupa ce a fiert,asa fierbinte,cum este,o punem in borcane curate,capsam si punem la pat de paturi,invelite foarte bine.A trea zi cand le vom dezveli,borcanele tot calde vor fi.Se sterilizeaza foarte bine!
Asezam apoi borcanele in camara si iarna poate veni!


Coltul din natura....pe balconul meu....un ardei in forma de lalea!