01 02 03 18 24 25 26

luni, 5 mai 2014

Sarlota de mere




Un dulce fara coacere.
Ingrediente pentru o tava de 23/10:
-8 mere mari (1 kg)
-50 g unt
-3 linguri de zahar
-o lingurita cu varf de scortisoara
-4 linguri cu gem de caise
-3 linguri cu varf de nuci taiate la cutit
-200 g piscoturi de sampanie

Pentru sirop:
-200 ml apa
-4 linguri de zahar
-o esenta de rom(25ml)

Pentru decor:
-250 ml frisca ulala


Mod de lucru:
Mai intai se prepara siropul,pentru a avea timp sa se raceasca.Intr-un ibric,punem apa si zaharul la fiert.Fierbem 10 minute si oprim focul.Adaugam esenta de rom si lasam la racit.
Merele spalate,le curatam de coaja,scoatem casuta cu samburi si le taiem felii subtiri.



Intr-o cratita punem untul si zaharul.Punem pe foc si cand untul s-a topit,adaugam feliile de mere.Fierbem la foc mai mare,amestecand usor,sa nu se zdrobeasca,pana cand a scazut toata zeama ce a lasat-o merele.


Dupa ce a scazut toata zeama,oprim focul si lasam sa se racoreasca.


Apoi adaugam gemul de caise,scortisoara,miezul de nuca taiat marunt la cutit.


Amestecam usor si lasam la oparte.
Pregatim o tava de chec,cu dimensiunea de 23/10 cm.O captusim cu folie alimentara.


Piscoturile le taiem dupa inaltimea tavei.Le insiropam (in siropul ce l-am facut cu rom) si le punem pe fundul si pe marginile tavii,cu taietura in sus.



Punem umplutura,presand usor cu dosul unei linguri,iar deasupra vom pune bucatelele ramase de piscoturi,tot insiropate.Presam usor, invelim cu folie si dam la rece,cel putin 2 ore.




Dupa timpul de racire,punem tava pe masa,desfacem folia,punem un platou deasupra,prindem de capete,atat platoul cat si tava si cu o miscare rapida,rasturnam sarlota pe platou.Scoatem usor folia si decoram cu frisca batuta.



Servim sarlota rece alaturi de un mot de frisca batuta.Este delicioasa!

Tim de preparare aprox.45 min.
Timp de racire: 2 ore


.....si din natura....un toporas!






-