01 02 03 18 24 25 26

duminică, 13 octombrie 2013

Tort Saint Honore






Dupa o reteta din revista Delicii la cuptor.
Ingrediente:
pentru aluatul nisipos,am folosit aluatul de aici.

Ingrediente pentru aluatul deeclere:
-140 g faina alba
-3-4 oua
-300 ml apa
-115 g unt taiat cubulete
-o piscatura de sare



Ingrediente pentru crema:
-130 g zahar
-3 oua
-40 g faina
-720 ml lapte
-1 lingura de gelatina
-un varf de lingurita de sare
-o esenta de vanilie


Ingrediente pentru caramel:
-150 g zahar
-100 ml apa


Mod de lucru:
Mai intai vom pregati aluatul nisipos.Il lasam la odihna si vom pregati aluatul pentru eclere.
Intr-un vas punem la fiert apa,untul si praful de sare.


Cand apa a inceput sa dea in fiert,turnam toata faina de o data.Amestecam energic cu o lingura de lemn,la foc mic,pana cand aluatul se desprinde de peretii vasului.


Lasam aluatul sa se raceasca,aproape de tot si incepem sa incorporam ouale pe rand,cate unul.


Amestecam bine dupa fiecare ou,incat sa ne iasa un aluat fin,ramanand tot o data destul de consistent.Punem aluatul intr-un pos cu un dui cu stea mare.Acum ne vom intoarce la aluatul nisipos.Intindem o foaie mai grosuta,o decupam cu o forma rotunda,de 25 cm diametru.O intepam cu furculita din loc in loc iar pe margine vom trasa un inel,mai gros, din aluatul de eclere.


Punem intr-o tava presarata cu faina si dam la cuptorul de dinainte incins,cam 25 min.Cand s-a rumenit frumos,este gata.


Lasam la o parte sa se raceasca si vom coace profiterolurile.Din aluatul ce nea ramas de la inel,cu posul cu duiul cu stea mare,intr-o tava stropita cu apa si presarata cu faina,vom face stelute mai mari.Punem tava la cuptorul de dinainte incins,la foc mediu cam 25 min.



Cand sant gata le gaurim pe partea de jos,pentru a iesi aburul,sa nu se moaie.

Acum cand toate sant gata ne vom ocupa de crema:Intr-un vas,batem 3 galbenusuri cu 75 g zahar,pana se albesc.


Apoi amestecam cu faina si sarea.
Amestecam bine si peste,vom turna laptele fierbinte si esenta de vanilie.
Trecem amestecul pe foc mediu,amestecam continu pana se ingroasa.

Cand s-a ingrosat,o luam la o parte si vom adauga gelatina,pe care am rehidratat-o in 3 linguri de apa.Amestecam bine si apoi trecem toata crema prin strecuratoare.



Lasam sa se raceasca de tot,amestecand din cand in cand in ea,si apoi vom incorpora cele trei albusuri,batute spuma tare cu restul de zahar.


Va rezulta o crema fina,pufoasaVom umplea cu ea baza tortului.


iar cu posul,cu varf subtire vom umple si profiteroluril,prin partea de jos..



Dupa ce le-am umplut pe toate,vom face caramelul.Intr-un vas punem zaharul si apa,punem pe foc mediu si lasam pana incepe sa se topeasca zaharul  si obtinem un caramel auriu.Oprim focul si cu grija vom inmuia fiecare profiterol,in caramel,pe ambele parti si le amplasam,lipindu-le intre ele,pe inelul de la baza tortului.Din caramelul ramas,vom face fire subtiri,cu care decoram tortul.In plus,pentru un picut de culoare am adaugat cateva coji subtiri de limeta.


Este un tort deosebit facut pentru o ocazie speciala!