.....sant carnatii copilariei mele......
Ingrediente:
- 7 kg spata de porc
-3 kg slanina
-200 g sare (20 g la kg de carne)
-800 ml apa(80 ml apa la kg de carne)
-6 capatini de usturoi(mai mari)
-ardei iute,uscati si macinati,dupa gust
-cimbru,dupa gust
Carnea,o trecem prin masina de tocat impreuna cu slanina.Intr-un bol punem apa cu sarea.Usturoiul il pisam sau il trecem prin presa de usturoi si il punem in apa cu sare.Amestecam si lasam asa cam 30 de minute(ca usturoiul sa isi lase aroma)Procedam asa cu usturoiul,numai in cazul cand dorim sa punem in carnati,doar aroma de usturoi.Daca vrem sa punem usturoiul cu totul,atunci il pisam bine si il punem direct in carnea tocata.(eu l-am dat prin blender si l-am pus direct in amestecul de carne,voiam ca gustul de usturoi sa fie mai accentuat).Adaugam cimbrul si ardeii uscati,dati prin blender.
Incepem sa framantam amestecul de carne,ca pe un aluat,adaugand din cand in cand,apa in care am dizolvat sarea.Framantam pana cand carnea este bine legata (cam 30 de min.)Dupa ce am terminat,o acoperim si lasam asa pana a doua zi.(carnea trebuie sa se odihneasca si aromele sa se intrepatrunda).
A doua zi,din tocatura ce am facut-o,vom face o chiftea,o prajim si vom vedea daca mai trebuie sa adaugam ceva(sare,ardei iute,cimbru,usturoi) sau nu.
Eu ,am impartit tocatura si jumatate am facut-o mai picanta....am adaugat mai mult ardei iute.
Acum vom trece la umplutul carnatilor.Eu am folosit intestine,subtiri,din comert.Le-am desfacut si le-am clatit in mai multe ape caldute,pana cand s-a dus toata sarea de pe ele.Ca sa putem umple intestinele,ne trebuie o masina de tocat(din acea veche)de la care scoatem cutitul si sita,si o palnie sa se potriveasca cu masina de tocat.Montam palnia in locul sitei si cutitului.Punem umplutura de carne un cupa masinii,dam de manivela pana cand,carnea ajunge in varful palniei.Luam un intestin si il rulam pe palnie.
La umplutul intestinelor este nevoie de doua persoane,una alimenteaza masina de tocat si cealalta tine de intestinul ce urmeaza sa fie carnati.O sa facem carnati cam de 20 de cm.La fiecare 20 de cm rasucim,o data in stanga o data in dreapta,sa nu se desfaca.
Dupa ce am terminat de umplut,ii vom atarna pe o prajina,mai rasfirati si ii vom pune la scurs,la rece(am pus pe balcon)Ii vom lasa asa cm 3-4 zile.Dupa acest timp,ori ii afumam,ori ii punem pe portii si dam la congelator(asa am procedat eu).
Sant foarte buni...aacestea sant carnatii ce ii faceau parintii mei cand eram eu copil!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu