Pagini

luni, 16 decembrie 2013

Fursecuri cu jeleu de fructe





Ingrediente:
-250 g margarina sau unt
-2 galbenusuri
-420 g faina alba
-un varf de lingurita de sare
-150 g zahar pudra
-coaja rasa de lamaie



Pentru decor:
-8 linguri sirop de visine
-8 linguri sirop de menta
-8 linguri sirop de caise(toate siropurile le-am avut facute in casa)
-3 lingurite cu varf de gelatina
-2 linguri de zahar pudra
-2 albusuri(ramase de la aluat)
-nuca de cocos


Mod de lucru:

Margarina,la temperatura camerei,se mixeaza cu zaharul pudra,apoi adaugam galbenusurile si coaja rasa de lamaie.Mixam bine si adaugam faina si praful de sare.





Amestecam bine cu spatula,ca mai apoi sa framantam cu mana.Trebuie sa ne iasa un aluat tare,pe care il lasam la rece cam o ora.


Dupa ce aluatul s-a odihnit,il impartim in doua.Luam o bucata si pe masa infainata intindem cu sucitorul,o foaie,groasa cam de 3-4 mm.Decupam foaia,cu o forma de steluta.


A doua foaie,o decupam cu o forma de clopotel.


Punem fursecurile intr-o tava usor infainata si dam la cuptorul de dinainte incins,la foc mediu,cam 20 de minute.Cand sant usor rumenite pe margine,sant gata.


Lasam fursecurile sa se raceasca intinse pa masa de lucru si pregatim decorul.
Cele doua albusuri le batem spuma tare cu 2 linguri de zahar.Bezeaua rezultata o punem intr-un pos cu varf subtire si facem un chenar pe fiecare fursec.


Luam cate un fursec,si cu grija il trecem prin nuca de cocos,doar pe partea cu bezea.


Procedam asa cu toate fursecurile.Pe masura ce le trecem prin nuca de cocos,le asezam pe masa de lucru.


Pregatim jeleul.Primul a fost cel din sirop de visine.Intr-o ceasca punem gelatina la rehidratat cu 2 linguri de apa.Intr-un recipient mai micut,punem siropul de visine si il punem pe foc mic.Cand gelatina s-a rehidratat,o punem peste sirop si amestecam pana se topeste,pe foc mic,fara sa fiarba.



Dupa ce gelatina s-a topit,luam de pe foc si turnam intr-un bol micut.Asa procedam si cu siropul de menta si cel de caise.Le pregatim pe toate,nu se intaresc asa repede.


Cu o lingurita,turnam jeleu in  chenarul de pe fiecare fursec,alternand culorile.Dam la rece pana se intareste jeleul.


Pe cat sant de aratoase,pe atat sant de delicioase!
Dupa o idee de la Yoli.Multumesc,Yoli!




joi, 12 decembrie 2013

Globulete cu visine





Ingrediente:
-250 g untura (sau unt,dar nu va iesi asa fragede ca si cu untura)
-3 galbenusuri
-150 g zahar pudra
-2 linguri de otet
-visine din dulceata
-coaja rasa de la o lamaie
-un varf de lingurita de sare
-100 g fructe uscate zdrobite(miez de nuca,alune de padure,migdale)
-450 g de faina alba


Mod de lucru:

Intr-un bol amestecam untura cu zaharul pudra.Apoi adaugam galbenusurile de ou,otetul si coaja rasa de lamaie.






Amestecam bine si adaugam faina si praful de sare.Amestecam pana rezulta un aluat vartos.Acoperim cu o folie si dam la rece cam o ora.



Dupa ce aluatul a stat la rece,il punem pe masa de lucru si il impartim in bucatele de circa 15 g fiecare, iar cu palmele le vom da forma sferica.


Fiecare bila de aluat,o vom trece prin albus usor batut (albusurile ramase de la cele 3 oua)  apoi prin amestecul de fructe uscate si zdrobite si le asezam in tava usor infainata.Cu degetul vom face o gropita in mijlocul fiecarei bilute in care vom pune cate o visina din dulceata.




Dam la cuptorul de dinainte incins,la foc mediu,cam 20-25 min.Cand sant usor rumenite la baza,sant gata.


Sant usor de facut si se pot face cu cateva zile inainte de a fi servite.


duminică, 8 decembrie 2013

Bradut de ciocolata




Un decor superb pentru platourile cu prajituri!
Ingrediente:
-100 g ciocolata neagra cu lapte
-50 g ciocolata alba
-3 linguri de ulei
-bomboane decor(perlute,stelute,bomboane colorate)
-praf de zane(optional)


Mod de lucru:
In doua boluri vom topi ciocolata pe baie de abur sau la cuptorul cu microunde.In unul pe cea neagra si in unul pe cea alba.In bolul cu ciocolata alba vom adauga o lingura de ulei, iar in cel cu ciocolata neagra vom adauga 2 linguri de ulei.Amestecam bine.Cat lucram,ca ciocolata sa ramana fluida,vom tine bolurile pe un vas cu apa fierbine,pe un capac.
Pe o tava mai mare,punem folie alimentara.Luam o jumatate de lingurita din ciocolata neagra si punem in tava pe folie.Din ciocolata alba,luam un varf de lingurita si punem peste ciocolata neagra,din tava.


Cu coada unei pensule de pictura,ce o folosesc tot la decorul prajiturelelor,am facut mai multe raze.Facem mai multe rozete, mai mici ,pentru varful bradului si mai mari,pentru baza.
Cand am terminat,dam la rece pana se intaresc bine.Dupa ce s-au intarit,montam bradutul.Ca tulpina am folosit un fruct de kivi,dar puteti folosi si cativa biscuiti rotunzi.Eu asta am avut in casa.
Pe suport,punem prima rozeta,cea mai mare.Pe ea,punem un punct de ciocolata topita,neagra sau alba,de care o fi.Peste vom pune o bomboana.Pe bomboana vom pune iarasi un punct de ciocolata topita.Peste vom pune urmatoarea rozeta,presand usor.


Vom proceda asa,pana cand vom termina toate rozetele.Cum am spus,la baza le vom aseza pe cele mari,spre varf,pe cele mai mici.
Dupa ce am terminat de construit bradutul vom trece la decorat.Eu am folosit stelute si perlute.
Cu o penseta,luam o steluta sau o perluta,o atingem un pic cu ciocolata topita si o lipim de marginea la rozeta din bradut.



Dupa ce am terminat de decorat,am presarat praf de zane si gata impodobit este bradutul!


Puteti folosi praf de zane,alb,imitand zapada!
Este un decor de efect pe platoul cu prajituri!


sâmbătă, 7 decembrie 2013

Flori de craciun






Ingrediente:

-250 g ciocolata cu 70% cacao
-250 g ciocolata cu lapte
-200 g fulgi de porumb
-50 g stafide
-coaja zaharisita de la o lamiae si o portocala
-o esenta de rom



Mod de lucru:

Intr-un bol topim ciocolata neagra si cea cu lapte,la baie de abur sau la cuptorul cu microunde.Peste ciocolata topita,adaugam fulgii de porumb,stafidele rehidratate in apa cu esenta de rom si coaja de portocala si de lamiae,taiata marunt.


Amestecam usor,pana cand totul se imbraca in ciocolata.


Pe o tava punem o folie alimentara si cu o lingura facem mici gramajoare din compozitia cu ciocolata.Pe fiecare gramajoara am pus cate o visina din dulceata si am facut dare cu ciocolata alba.


Lasam sa se intareasca ciocolata si apoi le vom pastra intr-o cutie,pana la craciun.
Sant si aspectoase si delicioase!Super usor de facut!