Pagini

sâmbătă, 15 iunie 2013

Topping de capsuni








Ingrediente:
-2 kg de capsuni
-1 l suc de capsuni+suc de portocale(cad am facut gemul de capsuni,sucul ce s-a lasat,cat timp au stat in vas,pana le-am curatat.Pana la un litru,am completat cu suc proaspat de portocale.)
-1 kg de zahar
-jumatate de lamaie,taiata felii


Mod de lucru:

Capsunile curatate si spalate,le dam prin blender pana iese o pasta.(daca dorim,sa eliminam si semintele(eu nu am facut-o) putem trece pasta de printr-o sita foarte deasa).





Dupa ce le-am terminat de dat prin blender,pasta obtinuta,o amestecam cu zaharul si sucul si o punem la fiert,la foc domol,amestecand mai des(vom sta langa cratita).Cand a inceput sa fiarba si sa se formeze spuma,o vom aduna cu o lingura de lemn,mereu,pana cand o vom aduna pe toata.


Dupa ce am terminat de adunat spuma,marim flacara(un pic mai mare decat mediu) si punem lamaia,taiata felii.Lasam sa fiarba in continuarie,supraveghind-o mereu.
Amestecam din cand in cand si dupa 15 minute de fiert,incercam consistenta.Eu am fiert pana a ajuns la consistenta sucului de rosii.


Am oprit apoi focul si asa fierbinte,l-am pus la sticle,le-am capsat si le-am pus la pat de paturi,pana cand s-au racit(pana a doua zi).
Este excelent la inghetate,waffe,cheese cake........

marți, 11 iunie 2013

Cozonac pentru Inaltare








Cozonacii acestia,i-am facut de Paste,dar cum sant facuti dupa aceeasi reteta de la cozonacii cu aluat oparit,am zis sa-i postez de Inaltare pentru a arata cum i-am decorat.Reteta pentru aluat o gasiti aici


Aluatul crescut il impartim in bucatele aproximativ egale.In fiecare bucatica de aluat am pus miez de nuca macinat,amestecata cu cacao, zahar si albus de ou batut spuma.Am adunat bucatica de aluat,facand o bila.Intr-o tava(eu am facut in forma,detasabila de blat de tort)rotunda,unsa cu unt,in mijloc,punem prima bila de aluat,apoi in jurul ei,alte bile de aluat,pana cand completam tava.In jurul bilei din mijloc am facut un snur din aluat.





Dam la cuptorul de dinainte incins la foc mediu.Cand cozonacul a prins bine crusta,in mijloc vam pune cei doi porumbei,pe care i-am facut asa:Am rasucit o bucatica de aluat,intr-un rulou mau grosut,pe care l-am innodat,lasand un capat mai lung si unul mai scurt.Capatul lung,l-am aplatizat cu lama cutitului,apoi l-am taiat,imitand penele.La capatul scurt,am pus doua cuisoare,ce reprezinta ochii si in loc de cioc,am pus o bucatica de caoaja de portocala.






De ce trebuie sa-i punem dupa ce cozonacul a prins bine crusta?Pentru ca,daca ii punem de la inceput,cand cozonacul va creste,porumbeii se vor ingropa in aluat.Tot asa vom pune si trandafirasii de pe margine.Punem iarasi la cuptor si vom lasa pana cand cozonacul este gata.








HRISTOS S-A INALTAT!

luni, 10 iunie 2013

Gem de capsuni











Ingrediente:
(eu am facut din 6 kg de capsuni)

-6 kg de capsuni
-3 kg de zahar
-o lamaie mare
-800 ml apa




Mod de lucru:

Intr-o cratita mai mare,emailata sau de inox,punem zaharul cu apa si punem la fiert.






Lasam sa fiarba pana cand avem un sirop bine legat.Atunci vom adauga capsunii,curatati,spalati si scursi de apa si amestecam cu grija.




Capsunii fiind fructe zemoase,vor lasa multa zeama.Cand incepe sa fiarba si va iesi spuma,o vom aduna cu o lingura.Gemul il vom fierbe la foc iute,ca fructele sa ramana intregi.Vom sta langa el,amestecand in vas,cu lingura de lemn.Cand este pe jumatate facut,adaugam lamaia taiata felii subtiri.Vom fierbe gemul,pana cand ajunge la consistenta dorita,incercand din cand in cand,intr-un pahar cu apa foarte rece,picurand,cate o picatura din sosul de capsuni.Daca picatura nu se desface cand ajunge in apa rece,atunci putem opri focul.
Gemul se pune in borcane curate,asa fierbinte si se pun la pat de paturi(acoperite cu paturi)Se lasa sub paturi pana cand se racesc.
Metoda asta de sterilizare o folosesc de cand fac eu gemuri si nici o data nu am dat gres!


 Asa camara noastra s-a mai imbogatit cu o bunatate!


duminică, 2 iunie 2013

Sirop din muguri de brad












Ingrediente:

-muguri de brad cu o lungime de 3-4 cm
-zahar
-apa
-lamaie









Mod de lucru:

Se aleg mugurii de brad,se spala si se pun intr-un vas cu apa.La un kg de muguri de brad se pun cam 2 l de apa.



Punem vasul pe foc.Lasam sa dea cateva clocote,pana cand mugurii isi vor schimba culoarea.Apoi vom acoperi vasul si lasam sa se infuzeze,24 de ore.


Dupa infuzare,se scot mugurii din zeama si ii stoarcem bine.Zeama ramasa o strecuram si o cantarim.Cata zeama avem atata  zahar o sa folosim,adica kilogram la kilogram....un kg. de zeama,un kg. de zahar.
Punem zeama si zaharul la fiert,la foc mediu,cand este pe jumatate fiert,adaugam lamaia taiata felii.


Lasam apoi sa mai fiarba,pana cand ajunge la consistenta dorita...ca o miere subtire.Dupa cum vedeti,siropul meu,a capatat culoarea superba,a chilimbarului.
Am oprit focul si fierbinte,l-am pus la sticle,l-am capsat si le-am pus sub un pat de paturi,pana a doua zi.
Siropul se poate folosi ca remediu pentru tuse,dar si adaugat peste clatite(un sirop mai grosut)Eu am pus un pic si peste placinta de rubarba...sau se mai poate bea cu apa minerala......



....cateva flori,pentru voi,de padure......