Pagini

miercuri, 27 februarie 2013

Prajitura in foi cu crema de lamaie








Ingrediente pentru 2 foi,pentru o tava de 20/42:

-400 g faina alba
-100 ml ulei sau unt topit
-100 g zahar
-150 ml lapte
-10 g bicarbonat (amoniac alimentar)
-un varf de lingurita de sare
-un ou mare






Mod de lucru:

Intr-o craticioara se pune zaharul si se face un caramel.





Adaugam laptele si lasam sa fiarba la foc mic,pana cand se topeste caramelul.




Intr timp,batem oul,adaugand uleiul sau untul topit,in fir subtire,amestecand continuu.







Dupa ce caramelul s-a topit,il racim intr-un vas cu apa rece.




apoi il adaugam peste oul batut si ulei.




Intr-un bol cernem faina pe care o amestecam cu sarea si bicarbonatul.Facem o adancitura in faina si punem amestecu de caramel.




Amestecam cu o spatula de lemn,ca mai apoi sa framantam cu mana.Nu trebuie framantat prea mult.




Impartim aluatul in doua parti egale din care vom coace doua foi pe dosul tavii.Se presara faina pe tava,aluatul il facem un rulou si il punem pe mijlocul tavii.Cu un sucitor vom intinde foaia direct pe tava.




Punem tava la cuptorul de dinainte incins,cam 6-7 min.



Dupa ce s-au copt le suprapunem si le lasam sa se raceasca si ne vom ocupa de crema.




 Ingrediente pentru crema:

-600 ml lapte
-250-300 g unt
-300 g zahar
-100 g faina
-2 lamai




Mod de lucru:

Intr-o craticioara se pune zaharul, 400 ml lapte si coaja rasa de la cele doua lamai.Punem pe foc mediu si lasam sa dea in fiert.




 Pana da in fiert,intr-un bol desfacem faina cu restul de lapte,amestecand bine sa nu ramana cocoloase.




Cand laptele incepe sa fiarba adaugam faina desfacuta cu laptele,in juvoi,amestecand continuu.Lasam focul mic si lasam sa dea doua clocote,dupa care oprim focul.



Intr-un vas cu apa rece,punem craticioara cu crema,amestecam continuu,sa se raceasca pana ajunge la temperatura mainii,dupa care incepem sa incorporam untul,cate o bucatica pana il terminam.



Cand am terminat de incorporat untul ,adaugam zeama de lamaie dupa gustul fiecaruia.Sa fie un pic acruta.




Pentru montarea prajiturii mai avem nevoie de;

-250 g piscoturi de sampanie
-300 ml cafea espresso
-40 ml amaretto



Montarea prajiturii:

Vom monta prajitura in tava pe care am copt foile.Punem prima foaie peste care vom pune jumatate din crema.



peste crema vom pune piscoturile inmuiate in cafea,doar pe jumatate.




peste piscoturi punem restul de crema,




peste ,punem a doua foaie coapta pe dosul tavii.




Lasam la o parte si vom topi cam 300 g ciocolata  cu 3 linguri de ulei si punem peste prajitura si dam la rece.
Portionam a doua zi.








O prajitura,super delicioasa!




....si floarea pentru voi,tot o gloxinee....


joi, 21 februarie 2013

Bomboane de ciocolata cu fructe de padure




Ideale pentru un cadou dulce,cu ocazia zilei de Dragobete!











Mai intai ,pentru suport,am facut un chec.

Ingrediente pentru chec;

-4 oua
-250g faina-mai mult sau mai putin
-un pahar de 200 ml de iaurt
-doua pahare (cu care am masurat iaurtul),de zahar
-8 linguri de ulei
-o lingura de cacao
-o lingurita praf de copt
-un praf de sare
-coaja rasa de la o lamaie
-esenta de rom

Intr-unn vas se bat ouale intregi cu zaharul,pana devine o crema.Se adauga uleiul in fir subtire,mixand continuu,apoi se adauga iaurtul.Faina amestecata cu cacao,praful de copt si sarea,se adauga la amestecul de oua.Se mixeaza bine si se adauga coaja rasa de lamaie si esenta de rom.Tot amestecul ,l-am pus intr-o forma mare de briosa,unsa cu unt si tapetata cu faina si am dat-o la cuptorul de dinainte incins,cam 35-40 de min.











Il lasam la racit si vom pregati bomboanele de ciocolata.Pentru "coji",avem nevoie doar de ciocolata menaj si hartiute de bomboane.Topim ciocolata la baie de aburi,punem in hartiute si cu miscari circulare,le imbracam in ciocolata.





Le lasam sa se intareasca ciocolata si vom pregati jeleul de fructe de padure.Pentru asta avem nevoie de;

-350g fructe de padure,amestec,eu am folosit afine si zmeura,culese de mine de asta vara.
-100 g zahar tos
-un pachet de gelatina





Punem gelatina la rehidratat dupa instructiunile de pe plic.Fructele de padure le amestecam cu zaharul si le punem pe foc mediu,amestecand usor,pana se topeste zaharul.Cand zaharul s-a topit adaugam gelatina.Amestecam iarasi,fara sa fiarba,pana se dizolva si gelatina.







Oprim apoi focul si lasam amestecul sa se raceasca.Cand aproape incepe sa se inchege,umplem cojile de ciocolata,nu chiar pana sus,sa avem loc sa punem ciocolata alba.









Dam la rece.Dupa ce jeleul s-a intarit,le acoperim pe fiecare cu ciocolata.




Bomboanele astea am vrut sa arate ca niste trandafirasi,ca doar le-am pregatit pentru Dragobete!Asa ca am facut o crema din;

-un pachet de unt
-un galbenus de ou
-100 g zahar pudra
-esenta de vanilie
-colorant rosu,din zeama de sfecla ce am pastrat-o la congelator.





Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana devine cremos,adaugam galbenusul,mixam si apoi punem colorantul si esenta de vanilie.Mixam energic,pana avem o crema pufoasa si dam la rece.Dupa ce crema a stat cam o ora la rece,punem intr-un pos cu varf stelat si decoram bomboanele.











pentru a face buchetul de trandafiri,am decorat checul cu ciocolata alba si l-am impachetat in hartie rosie.Bomboanele le-am imfipt,usor in scobitori si le-am atasat pe chec.Prin congelator aveam si cateva visine de anul trecut,asa ca le-am imbracat in ciocolata alba si am mai decorat cateva bomboane.
Sper ca va place ce a iesit si  va puteti inspira pentru un cadou dulce!




Urmatoarea floare din balconul meu....GLOXINEEA!




SA FITI IUBITE!!

duminică, 17 februarie 2013

Briose cu rosii uscate si branza







Ingrediente:

-60 ml apa sau lapte
-un ou
-50 g faina
-30 g branza telemea
-10 buc.rosii uscate
-o lingurita praf de copt
-o lingurita de mustar
-o lingura ulei de masline
-sare si piper




Mod de lucru:

Rosiile se pun pe un servetel pentru a se scurge surplusul de ulei (am avut rosii uscate de mine de asta vara)
Telemeaua se taie cubulete mici.







Intr-un vas batem cu telul,oul cu mustarul.Adaugam apoi uleiul,amestecam bine si apoi punem laptele sau apa.






Dupa ce am combinat ingredientele lichide,vom adauga faina,amestecata cu praful de copt,sarea si piperul.



Amestecam pana se incorporeaza toata faina si adaugam  rosiile taiate si branza telemea.







Pregatim forme de briose imbracate cu hartiute de copt,le umplem trei sferturi si le dam la cuptorul de dinainte incins cam 15-20 min. dupa cuptorul fiecaruiea.




Cand sant gata,le lasam sa se raceasca si vom avea o gustarica pe cinste!





Sa aveti pofta!Alaturi de reteta o perioada o sa va prezint cate o floare din balconul meu.Azi begonia cu floarea batuta.



SA FITI IUBITE!