01 02 26

duminică, 25 mai 2014

Prajitura aroma padurii






Ingrediente pentru o tava de 35/25 cm:
- 3 foi coapte pe fundul tavii (reteta aici)
Pentru crema:
-700 ml lapte
-130 g zahar
-5 galbenusuri
-30 g amidon alimentar
-30 g faina alba
-esenta de vanilie
-300 g mix fructe de padure
Pentru glazura:
-150 ml frisca lichida
-150 ciocolata



Mod de lucru:
Crema:
Intr-un bol mixam galbenusurile cu zaharul,pana devin albiciase.



Apoi adaugam faina si amidonul si amestecam bine.



Dupa ce am amestecat bine,vom adauga laptele fiert cu vanilia,fierbinte,cate putin,amestecand continuu,pana terminam tot laptele.


Tot amestecul,il punem inapoi in vasul in care am fiert laptele si punem pe foc foarte mic,amestecand continuu,pana cand crema se ingroasa.


Lasam la racit,amestecand din cand in cand,pentru a nu prinde crusta.Cand crema s-a racit aproape de tot,am adaugat cateva bucatele de ciocolata si am amestecat usor



Montarea prajiturii:
Punem prima foaie de prajitura.Peste vom pune jumatate din crema.Peste crema vom presara jumatate din mixul de fructe de padure.




Apoi vom pune a doua foaie,restul de crema si fructe de padure.Terminam cu a treia foaie,peste care vom pune glazura.Glazura ce am facut-o,din frisca lichida si ciocolata.Am pus pe foc mic frisca si ciocolata,cand s-a topit ciocolata,asa fierbinte am turnat-o peste prajitura.
Lasam de azi pe maine,sa se poata fragezi foile si apoi portionam si decoram cu frunze de menta si fructe de padure.
......absolut delicioasa si aromata....


.....si coltul din natura.....





luni, 19 mai 2014

Terina de oua






Igrediente:
-10 oua fierte,tari
-2 oua crude
-300 g branza de vaci
-40 g pesmet
-50 g parmezan ras
-o legatura de marar
-sare,piper macinat si nucsoara,dupa gust
In plus:
-3 felii de sunca
-3 oua fierte.tari
-unt pentru uns tava(o tava de chec)


Mod de lucru:
Ouale fierte,le dam prin razatoarea cu ochiuri mari,Punem intr-un bol si adaugam branza de vaci,parmezanul ras,mararul taiat marunt,cele doua oua crude,sare,piper, nucsoara si pesmetul.


Amestecam usor pana se omogenizeaza.Gustam sa vedem daca mai trebuie sare,piper si nucsoara,ce am spus,ca le adaugam dupa gust,si lasam la o parte.
Luam o tava de terina sau de chec,in cazul meu,o ungem cu unt si punem apoi jumatate din umplutura de oua.


Cele trei oua fierte,ramase,le impachetam pe fiecare in cate o felie de sunca (eu am avut felia de sunca cam mica si nu am putut inveli oul in ea,de aceea am taiat oul pe jumatate) si le punem in tava peste compozitie.



Peste ouale invelite in sunca,am pus si restul de umplutura,am netezit cu dosul unei linguri,presand usor.


Tava,am pus-o in alta tava.Am adaugat apa fierbinte pana la jumatatea tavii de terina.


Am acoperit cu folie de aluminiu si am pus la cuptorul de dinainte incins,la foc mediu,cam o ora.


Inainte de a fi gata,cu 10 min.scoatem foliea si mai lasam la cuptor sa se rumeneasca usor.


Lasam la racit si apoi feliem.
O gustare delicioasa!Dupa o idee de aici.


Timp de pregatire:aprox.20 min.
Timp de coacere:60 min.

Un colt din natura....



marți, 13 mai 2014

Gogosi braziliene




Reteta o am de pe un blog drag mie,blogul lui Bernard.Titlul retetei este "Les beijos de mulata",eu nu am putut numi reteta dupa titlul original,pentru ca nu am avut rom alb.O data ce schimbi din ingrediente,ii schimbi si denumirea.Dar si fara rom alb,tot grozave sant!
Ingrediente:
-3 galbenusuri
-100 ml apa
-110 g zahar
-3/4 lingurita praf de copt
-15 g unt
-400 g faina alba
-coaja rasa de la o lamaie
-o esenta de rom
-un praf de sare
Pentru sos:
-60 g cacao
-60 g zahar
-100 ml lapte
Pentru crusta:
-fulgi de nuca de cocos


Mod de lucru:

Intr-un bol batem galbenusurile cu zaharul.Adaugam esenta de rom,coaja rasa de lamaie si apa.Amestecam si apoi adaugam faina amestecata cu praful de copt si sarea.



La inceput amestecam faina cu o lingura de lemn,apoi vom framanta cu mana.Trebuie sa iasa un aluat ca de paine.Punem peste alut untul la temperatura camerei si framantam,pana se incorporeaza tot.


Framantam pana aluatul devine neted.


Impachetam apoi in folie si lasam sa se odihneasca,o ora,pe masa in bucatarie.


Cat se odihneste aluatul,putem pregati sosul de cacao.Intr-un bol punem cacao si zaharul.Amestecam si turnam laptele.Amestecam iarasi.Trebuie sa iasa ca o smantana mai subtire.



Il lasam la o parte si daca timpul de odihna al aluatului a trecut,il luam si il vom imparti in bucatele de cate 20 de grame fiecare.Fiecare bucatica o vom modela intre palme,dandu-i forma de bila.


Le vom praji apoi,in baie de ulei,la foc mediu,cam 5-7 min.Cand s-au rumenit frumos,sant gata.


Acum,fiecare gogosica,o vom trece prin sosul de cacao si apoi prin nuca de cocos.


Un desert grozav langa o cana de ceai sau cafea!


Timp de preparare:1 ora si 30 min.
-aprox.20 min.preparare
-o ora timp de odihna
-coacere 5 min.

Ieri,a plouat toata ziua....





luni, 5 mai 2014

Sarlota de mere




Un dulce fara coacere.
Ingrediente pentru o tava de 23/10:
-8 mere mari (1 kg)
-50 g unt
-3 linguri de zahar
-o lingurita cu varf de scortisoara
-4 linguri cu gem de caise
-3 linguri cu varf de nuci taiate la cutit
-200 g piscoturi de sampanie

Pentru sirop:
-200 ml apa
-4 linguri de zahar
-o esenta de rom(25ml)

Pentru decor:
-250 ml frisca ulala


Mod de lucru:
Mai intai se prepara siropul,pentru a avea timp sa se raceasca.Intr-un ibric,punem apa si zaharul la fiert.Fierbem 10 minute si oprim focul.Adaugam esenta de rom si lasam la racit.
Merele spalate,le curatam de coaja,scoatem casuta cu samburi si le taiem felii subtiri.



Intr-o cratita punem untul si zaharul.Punem pe foc si cand untul s-a topit,adaugam feliile de mere.Fierbem la foc mai mare,amestecand usor,sa nu se zdrobeasca,pana cand a scazut toata zeama ce a lasat-o merele.


Dupa ce a scazut toata zeama,oprim focul si lasam sa se racoreasca.


Apoi adaugam gemul de caise,scortisoara,miezul de nuca taiat marunt la cutit.


Amestecam usor si lasam la oparte.
Pregatim o tava de chec,cu dimensiunea de 23/10 cm.O captusim cu folie alimentara.


Piscoturile le taiem dupa inaltimea tavei.Le insiropam (in siropul ce l-am facut cu rom) si le punem pe fundul si pe marginile tavii,cu taietura in sus.



Punem umplutura,presand usor cu dosul unei linguri,iar deasupra vom pune bucatelele ramase de piscoturi,tot insiropate.Presam usor, invelim cu folie si dam la rece,cel putin 2 ore.




Dupa timpul de racire,punem tava pe masa,desfacem folia,punem un platou deasupra,prindem de capete,atat platoul cat si tava si cu o miscare rapida,rasturnam sarlota pe platou.Scoatem usor folia si decoram cu frisca batuta.



Servim sarlota rece alaturi de un mot de frisca batuta.Este delicioasa!

Tim de preparare aprox.45 min.
Timp de racire: 2 ore


.....si din natura....un toporas!






-