01 02 26

luni, 24 februarie 2014

Croque-Olympe




Reteta am gasit-o pe blogul lui Bernard,eu am facut-o cu mici modificari.Dar ori cum ai face-o,tot delicioasa este si usor de facut!

Ingrediente pentru 2 persoane:
-4 felii mai mari de paine,fara coaja
-8 bucati file de ansoua
-30 g aschii de parmezan
-2 cepe rosii,medii
-40 g unt
-3 linguri de ulei de masline


Mod de lucru:
Ceapa curatata si taiata pestisori o vom pune la calit in uleiul de masline,pana cand se inmoaie.(daca este necesar,vom adauga cate putina apa,si gatim pana ceapa devine sticloasa).


Dupa ce ceapa este gata o lasam sa se raceasca.Luam doua felii de paine si le ungem cu unt.Peste unt,vom adauga ceapa,racita.Peste ceapa vom pune fileul de ansoua,taiat mai marunt,apoi aschiile de parmezan si in final, vom acoperi cu feliile de paine ramase.





Am presat usor feliile de paine de deasupra,le-am taiat pe din doua si le-am pus pe gratarul incins,cate un minut pe fiecare parte.


Servim calde langa o cana de ceai cu lamaie.Sant minunate!


Multumesc,Bernard!

miercuri, 19 februarie 2014

Buseuri cu nuca




Ingrediente pentru aluat:
-2 cupe (1 cupa=250 ml)de faina
-o cupa de apa calda
-4 linguri de ulei
-50 g unt
-un varf de cutit de sare
Ingrediente pentru umplutura si sirop:
-250 g miez de nuca taiat la cutit
-o cupa de zahar
-2 cupe de apa
-coaja rasa de la 2 lamaii verzi
-zeama de la cele doua lamai


Mod de lucru:
Facem un aluat din;faina,ulei,apa si sare.Framantam bine pana cand aluatul devine neted si elastic.Il lasam la odihna 30 de min.acoperit cu un prosop de bucatarie.


Dupa timpul de odihna a aluatului,pe masa din bucatarie,vom pune o fata de masa din panza si o presaram toata cu faina.Punem aluatul in mijloc si cu sucitorul,facem o foaie cat putem de subtire.



Dupa ce am intins cu sucitorul,am presarat pe deasupra cu faina,am bagat palmele pe sub foaia de aluat si am tras usor,de la mijloc spre margine,pe toata circumferinta foii,pana cand am obtinut o foaie foarte subtire.


Apoi ungem foaia cu untul topit si presaram cu miezul nuca tocat la cutit.



Dupa ce am presarat miezul de nuca,am prins de latura mare a fetii de masa si am rulat foaia pana la jumatate.Apoi am trecut la cea dea doua latura mare si am rulat si cealalta parte.Au iesit doua rulouri unite.Cu un feliator de pitza,am despartit cele doua rulouri si le-am portionat.



Dupa ce le-am portionat,le-am pus intr-o tava unsa cu unt si am dat la cuptorul de dinainte incins,la foc mediu,cam 30-35 de min.Sau pana cand se rumenesc frumos.


Cat sant la cuptor,vom pregati siropul,Intr-un vas punem apa,zaharul,coaja de lamaie si zeama,Fierbem la foc domol pana cand scade la jumatate.Cand buseurile sant gata,turnam siropul fierbinte peste ele si lasa sa se insiropeze bine.


Este un dulceeee,foarte.....dulce,si...delicios!


duminică, 16 februarie 2014

Supa "hora vitaminelor" cu paste si parmezan




Ingrediente:
-50 g paste Baneasa
-un cartof
-o ceapa medie
-100 g morcov
-100 g pastarnac
-100 g telina radacina
-100 g pastai de fasole
-100 g dovlecel
-4 catei de usturoi
-patrunjel verde tocat
-1,500-2000 ml supa de pasare
-o lingurita se sare
-50 g parmezan,aschii
-3 linguri de ulei


Mod de lucru:
Toate legumele le curatam, le spalam si le tocam cubulete,afara de pastaile de fasole ce sant congelate.
Intr-o oala cam de 3 l,punem uleiul la incins.Cand s-a incins,punem ceapa,morcovul,telina,pastarnacul si calim la foc mic cam 7-8 min.


Cand s-au calit,adaugam celelalte legume;cartoful,dovlecelul si pastaile de fasole.Mai calim inca 5 min. si adaugam supa de pasare.



Punem sarea,(daca supa este din concentrat de gaina(eu am avut gaina de la tara),trebuie atentie la sare,nu o sa mai fie nevoie de o lingurita!)acoperim cu un capac si lasam sa fiarba domol,cam 20 de minute.Dupa acest timp,adaugam pastele si mai lasam sa fiarba inca 8 min.Daca mai este nevoie,mai adaugam supa de pasare.Cand pastele au fiert,adaugam usturoiul pisat.Mai lasam sa dea un clocot si oprim focul.
Servim supa asezonata cu patrunjel verde tocat si aschii de parmezan.


Este o supa plina de vitamine,de aceea am si numit-o "hora vitaminelor"!

luni, 10 februarie 2014

Supa crema de broccoli




Ingrediente pentru 6 portii:
-600 g broccoli proaspat sau congelat
-un cartof,potrivit ca marime
-50 g telina
-3 catei de usturoi
-o ceapa
-50 g unt
-100 g cascaval ras
-1,500 ml supa de legume
-crutoane  din 4 felii de paine
-sare dupa gust


Mod de lucru:
Se fierb legumele;ceapa,cartoful si telina.Broccoli,daca este proaspat,se fierbe 8-10 min.in apa clocotita cu sare.Daca este congelat,se lasa la temperatura camerei sa se dezghete sau se va dezgheta la cuptorul cu microunde.
Dupa ce legumele au fiert,le scoatem din zeama,le punem intr-un blinder,punem usturoiul si untul si le facem pasta.



Pasta  o turnam intr-un vas si adaugam zeama de legume.Punem pe foc,dam cateva clocote si supa este gata.
Se serveste cu crutoane de paine si cascava ras deasupra.
Este o supa usor de pregatit si foarte sanatoasa!



marți, 4 februarie 2014

Tort lumanare




Ingrediente pentru crusta:
-120 g margarina
-100 g zahar
-300 g faina(mai mult sau mai putin)
-50 g fistic zdrobit mai grosolan
-2 oua
-esenta de vanilie
-un varf de cutit de sare


Ingrediente pentru blat,pentru o tava de 30/40 cm:
-5 oua
-5 linguri de faina
-5 linguri de zahar
-coaja rasa de la o lamaie
-un varf de cutit de sare

Ingrediente pentru crema de iaurt:
-200 g iaurt grecesc
-200 g frisca lichida
-150 g zahar pudra
-3 foi de gelatina
-sucul de la o lamaie
-o esenta de vanilie
-visine dintr-un compot,borcan de 800 g

Ingrediente pentru decor:
-o lingura de zahar tos
-50 g ciocolata alba

Mod de lucru:
Mai intai vom pregati un blat simplu:Separam ouale si albusurile le batem spuma tare cu zaharul si praful de sare.


Apoi adaugam galbenusurile,amestecam la viteza mica cu mixerul,de cateva ori,apoi adaugam faina si coaja rasa de lamaie.Acum vom amesteca usor cu o paleta,fara sa scoatem tot aierul din spuma de ou.


Punem compozitia intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu faina si punem la cuptorul de dinainte incins,la foc mediu,cam 25 de min.Cand este gata,lasam la racit .



Pentru crusta:
Intr-un bol,frecam margarina cu zaharul.Adaugam ouale si esenta de vanilie.Amestecam si apoi vom adauga faina amestecata cu praful de sare si vom framanta cu mana.Ne va iesi un aluat vartos pe care il vom lasa la frigider cam 30 de min.


Cat se odihneste aluatul,vom pregati o forma sa coacem crusta.Dintr-un carton,de la o cutie de bomboane,mai mare, vom confectiona un tub cu un diametru de 18 cm si o inaltime de 20 cm.Capsam imbinarile si il imbracam cu folie de aluminiu.Folia sa fie mai lunga decat tubul,pentru a putea indoi marginile,in interior.
Pe masa de lucru,presaram faina si punem bucata de aluat.Intindem intr-o foaie,groasa cam de 5 mm.


Rulam foaia de aluat in jurul tubului si imbinam marginile,lipindu-le cu ou batut.Fisticul il vom taia cu cutitul marunt si il presaram pe masa de lucru.Apoi trecem forma prin fisticul maruntit,nu inainte de a unge cu ou batut.



Punem intr-o tava infainata si punem la cuptorul de dinainte incins,cam 30 de min.la foc mediu.Cand este gata,lasam sa se raceasca,desfacem marginile la folia de aluminiu si tragem forma de carton afara.Cu grija,scoatem si folia de aluminiu si crusta este gata.


Dupa diametrul crustei,vom decupa din blatul ce l-am pregatit,3 cercuri.



Le lasam la o parte si vom pregati crema:
Gelatina o punem la rehidratat dupa instructiunile de pe plic.Iaurtul il amestecam cu zaharul si esenta de vanilie.Dupa ce gelatina s-a rehidratat,o dizolvam in zeama de lamaie,calda,la care am mai adaugat 2 linguri de apa si o adaugam la compozitia de iaurt.Tot amestecul il adaugam,cate putin la frisca batut,mixand mereu.





Montarea tortului:
Pe un platou vom pune crusta cu fistic,in picioare.In interior,cu grija vom pune primul blat.


Peste vom pune un rand de crema de iaurt,apoi visine din compot apoi iarasi crema,presand usor cu o lingura.



Punem apoi al doilea blat si insiropam bine cu zeama de la compot si iarasi crema,visine,crema.Peste ultimul blat nu punem, decat un pic de crema,doar adat cat sa se acopere blatul.


Decorare:
Ciocolata alba,o topim la baie de abur si cu o lingura,turnam ciocolata pe marginea tortului,formand dare,ca si cand ar curge ceara topita.


Pentru flacara lumanarii,am topit o lingura de zahar si pe o farfurie,unsa cu putin ulei,am pus un betisor de plastic si la unul dintre capete am pus zaharul topit,dandu-i forma de flacara.Cand s-a intarit,am deslipit usor si am atasat decorul in mijlocul tortului.


Un tort mai migalos, dar delicios.....facut pentru ziua mea!